keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Muistatteko tämän?

Lankesin muutan tässä jokin aika sitten ostamaan Oliivi Beceliä ja parin paketin verran ehdittiin sitä käyttää kun huomattiin, että sekä mulla, että tyttärellä oli kauhea napostelun ja herkun ja sipsin yms tarve KOKO ajan, sitten vaihdettiin takaisin rasvaisimpaan Oivariiniin ja kas kummaa, naposteluntarve lakkasi :)

http://www.iltalehti.fi/terveys/2012091115947851_tr.shtml

Täysmaito ei lihotakaan!

Parjatun punaisen eli täysmaidon ja muiden rasvaisten maitotuotteiden nauttiminen ei lihota, eivätkä ne ole yhteydessä ylipainoon, kakkostyypin diabetekseen tai sydänsairauksiin.
Johanna Amnelinin nälkä katosi, kun hän alkoi juoda täysmaitoa rasvattomaan sijaan.
Johanna Amnelinin nälkä katosi, kun hän alkoi juoda täysmaitoa rasvattomaan sijaan. (RONI LEHTI)

VINKKI

Personal trainerin vinkit maitotuotteiden käyttöön
Älä kaihda täysmaidon tai kerman käyttöä ja rasvaisien juustojen nauttimista, mutta muista, että kokonaisuus ratkaisee.
Hyvin suunnitellulla ruokavaliolla ihmisen ei tee mieli eikä hän tarvitse ylimääräisiä herkkuja - ne eivät ole tarpeellisia hyvinvoivalle ja ravitulle keholle.
Täysmaidon nauttiminen on ennemminkin tae kehon pienemmästä rasvaprosentista ja siitä, että paino pysyy kurissa. Tiedot ilmenevät tuoreista kansainvälisistä tutkimuksista, joista enemmistö tukee väitettä täysmaidon ja rasvaisten maitotuotteiden terveysvaikutuksista. Asiasta kirjoittaa European Journal of Nutrition -lehti.
Suomalaista personal trainer Petteri Avolaa tutkimustulokset eivät yllätä.
- Maitotaloustuotteiden sisältämät proteiinit, rasvat ja suojaravintoaineet ovat hyödyksi elimistölle, ja siksi ne ovat äärimmäisen tärkeitä. Energian saannin ja kulutuksen on kuitenkin oltava tasapainossa: liika energia varastoituu kehoon, Avola sanoo. Hän muistuttaa, ettei yhden tutkimuksen perusteella voida tehdä johtopäätöksiä.
Maitotuotteiden käyttö on Avolan mukaan erittäin tärkeää, kun halutaan pienentää rasvaprosenttia ja laihduttaa.
- Asiakkaani ovat monesti ihmeissään, kun pyydän heitä lisäämään esimerkiksi öljyjä aamupalan ja muiden ruokien sekaan. Olen myös itse käyttänyt paljon erilaisia rasvoja ja maitotaloustuotteita ruokavaliossani jo pitkään. Samalla olen kiinnittänyt huomiota energian sekä elimistön hiilihydraattien tarpeeseen. Verensokeri- ja kolesteroliarvot ovat pysyneet erittäin hyvinä, ja asiakkaillani arvot ovat kääntyneet laskuun, Avola kertoo.
Personal trainerin mukaan rasvaiset maitotaloustuotteet sisältävät runsaasti energiaa, mutta niiden energiajakauma on hyvä. Niissä on paljon proteiinia ja rasvaa, eikä niin suurta määrää hiilihydraatteja. Niiden avulla kylläisyyden tunne säilyy huomattavasti pidempään, verensokerit ovat tasapainossa, ja elimistö saa tärkeitä rakennus- ja ravinneaineita.
- Näläntunteen hallinta on selkeästi tehokkaampaa maitotaloustuotteiden käyttöä lisäämällä - ei tee mieli nappailla turhia herkkuvälipaloja. Ruokailulla on kuitenkin merkittävä osa painonhallinnassa, selkeästi liikuntaa merkittävämpi. Jokainen on varmasti koittanut laihduttamista lisäämällä liikuntaa arjessa, jopa vaarallisen suuria määriä suhteessa omaan kuntotasoon, laihoilla tuloksilla. Mutta kuinka moni on pudottanut merkittävästi painoaan keskittymällä pelkästään ruokavalioon ja jatkamalla normaaleja toimiaan arjessa? Avola kysyy.
"Kevyttuotteet sekoittivat näläntunnetta"
Salolainen Johanna Amnelin on laihduttanut kymmenen kiloa viimeisen vuoden aikana siirtymällä täysmaitoon ja 70-prosenttiseen oivariiniin.
Johanna kärsi vuosia selittämättömästä "herkuttelunälästä", jota hän ruokki erilaisilla kevyttuotteilla ja epäterveellisillä ruoilla.
- Nälkä ei koskaan kadonnut, hän kertoo.
Amnelinilla oli myös ylipainoa, vaikka perheen jääkaapista löytyi koko kevyttuotteiden perheen kirjo: kevytlimuja, 5-prosenttisia juustoja, vähärasvaisia jogurtteja, rasvatonta maitoa ja 30-prosenttisia margariineja.
- Jostain luin, että ihminen tarvitsee oikeaa rasvaa, ja tein täydellisen muutoksen ruokavaliooni. Vaihdoin rasvattomasta maidosta täysmaitoon, ja aloimme käyttää 70-prosenttista margariinia.
Vaihdoksen myötä Amnelinin ei enää tehnyt mieli syödä kokonaisia suklaalevyjä, vaan jo kahden palan jälkeen suklaa alkoi ällöttää. Samoin kävi sipseille, joita hän voi syödä enää kourallisen.
- Uskon henkilökohtaisesti, että kevyttuotteet sekoittavat näläntunnetta, ja ainakin itselläni nälkä ei koskaan poistunut niitä syödessäni. Nyt asiat ovat toisin, Amnelin kertoo.
Viimeisen vuoden aikana Amnelinin paino on pudonnut kymmenen kiloa. Hänen suvussaan on sekä sydänsairauksia ja diabetesta, mutta vielä Amnelin on pysynyt terveenä.
Täysmaito ja kakkostyypin diabetes
Maitotaloustuotteiden proteiinit ovat erittäin tärkeitä lihaksiston hyvinvoinnille ja rasvat esimerkiksi hormonitoiminnalle.
Maitotaloustuotteiden proteiinit ovat erittäin tärkeitä lihaksiston hyvinvoinnille ja rasvat esimerkiksi hormonitoiminnalle.
Rasvaisilla maitotaloustuotteilla on merkitystä taudin ennaltaehkäisyssä.
Täysmaidosta ja rasvaisista maitotuotteista puuttuvat suuret sokerimäärät. Tietenkin poikkeuksia löytyy, jolloin tuotteet kannattaa korvata vähemmän sokerisella vaihtoehdolla. Rasva itsessään ei ole syypää kakkostyypin diabetekseen, vaan ajan saatossa heikentynyt sokeriaineenvaihdunta. Alentunut verensokerin sietokyky kertoo huonosta ruokavalion, elintapojen epätasapainosta ja elimistön toimintahäiriöstä. Tilanteen aikaansaamiseksi tarvitaan pidempään jatkunut huonojen ravintoaineiden nauttiminen sekä yleisesti liikkumattomuus ja suuret määrät ruoasta saatua energiaa.
Täysmaito ja sydänsairaudet
Personal trainer ei usko, että ylipainoiset henkilöt lihovat juomalla maitoa tai syömällä juustoa.
Personal trainer ei usko, että ylipainoiset henkilöt lihovat juomalla maitoa tai syömällä juustoa.
Sydänsairaudet karttelevat tervettä elimistöä. Elintavat vaikuttavat voimakkaasti niiden syntyyn. Poikkeuksia tietenkin löytyy.
Täysmaidon sekä muiden rasvaisten maitotaloustuotteiden käyttö ruokavaliossa on perusteltua silloin, kun ruokavalio toteutetaan kehon tarpeiden mukaan esimerkiksi painonhallinnan tueksi, painonpudotukseen tai jopa painon lisäämiseksi.
Kun ruokavalioon lisätään maitotaloustuotteita, on jotain pudotettava myös pois. Ei kukaan laihdu vain syömällä rasvaisia maitotuotteita! Mutta toista energian lähdettä, eli hiilihydraatteja, voi hyvin karsia. Näin hyvinvointi paranee, ja sydänsairauksien ja metabolisen oireyhtymän esiintymisen riski pienenee.
Asiantuntijana personal trainer Petteri Avola, Pro-Energy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti