perjantai 12. heinäkuuta 2013

Ilmaista työtä

Tottahan ilmainen työ aina kaikille kelpaa, tässä lähiaikoina olen törmännyt riittävän moneen ilmaisen työn kerjääjään, joten tämä kirjoitus on ihan aiheellinen :D Tottahan mä jakaisin mielelläni ilmaiseksi mun työtäni jos sillä elättäisi lapset edes puoliksi, vaan kun ei elätä, joten mitä hyötyä mulle on jakaa työtäni ilmaseksi kaikille?

Joillekin on myös suuri ihmetyksen aihe, että valokuvalla on tekijänoikeudet, juu, luit oikein, valokuvilla on tekijänoikeudet, se tarkoittaa, ettei toisen ottamaa kuvaa voi luvatta ottaa omaan käyttöönsä, jos haluaa jotakin kuvaa käyttää, siitä pitää maksaa kuvaajalle korvaus ja vakavasti otettavien valokuvaajien kertakorvaukset eivät ole mitään parin euron luokkaa, kurkkaappas vaikka näitä ohjeellisia kuvaushintoja tai toisia ohjeeellisia kuvaushintoja tai vaikkapa  Journalistiliiton sivuilta hintaesimerkkejä ja mieti seuraavaa:

Tänään Lightroom-ohjelman käyttölisenssi maksaa 130e, Photoshop CS6 maksaa ostopaikasta riippuen 800-900euroa ja kumpikin edellämainituista pitää päivittää noin vuoden välein jotta käytössä on uusimmat ja parhaimmat ominaisuudet, tietokone joka jaksaa pyörittää nämä ohjelmat maksaa noin 2000euroa, nettiliittymä joka jaksaa kohtuullisessa ajassa ladata isot kuvatiedostot nettii maksaa noin 40-50e/kk, järkkäri objektiiveineen maksaa tänään 1700e.

Että jos haluaa parin euron kuvia niin on parasta napsia ne vaan sillä omalla kameralla tai kännykällä tai millä sitten ikinä kuvaakin ja jos tulos on sama niin miksi edes pyytää sitä kuvaa muilta? Jos tulos ei ole sama, niin kannattaa lukea uudelleen ylläkirjoitettu ja miettiä asiaa toiseen kertaan.

Kuvaaminen on vain pieni osa siitä työstä mitä tehdään, jotta saadaan syntymään kaunis valokuva. Suurin osa työstä tapahtuu tietokoneella. Yhden kuvan käsittelyyn voi kulua joko minuutti tai pari tuntia riippuen siitä mitä kaikkea kuvalle tehdään. Toki kauniita kuvia tulee suoraan kamerastakin, mutta mä en henk.kohtaisesti pidä erityisemmin luomukuvista. Tietty ne sopii joihinkin esim tapahtumakuvauksiin mistä tulee tuhansittain kuvia kuten eräästä pyöräilytapahtumasta, olisi ollut hulluutta alkaa niistä jokaista editoimaan enempää kuin pakolliset rajaukset, käännöt ja säädöt vaati.


Yleisimmin mä teen kuvaan erikoisimmat efektit Lightroomilla jonka jälkeen siirrän kuvan Photoshoppiin ja teen siellä rajaukset, blurraukset yms muut viimeistelyt jos on tarpeen. Nopeimmillaan nämä yhteensä voivat viedä noin minuutin kaksi per kuva, hitaimmillaan niihin voi mennä tunteja esimerkiksi jos kuvataan muotokuvia missä ensin halutaan säätää värejä ja kontrasteja ja sen jälkeen tehdä taustanhäivytystä taikka kasvojen pehmennystä, ryppyjen pehmennystä, silmien suurennusta jne tai jos halutaan tehdä uudesta kuvasta vanhan näköinen, se vaatii useita kerroksia, useita efektejä ja yhden kuvan tekemiseen voi kulua hyvinkin kaksi tuntia tai enemmän, etenkin muotokuvissa jos halutaan jäljen olevan sellaista ettei katsoja huomaa mitä ehostusta henkilölle on tehty.





Tavalliset kuvat on vaan tavallisia. Mä en halua tehdä tavallisia. Mä haluan tehdä hienoja.



Understand what I'm talking 'bout...?





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti