torstai 15. toukokuuta 2014

MASENNUS ADD TOIMINNANOHJAUS OMEGA KEVÄT SUOMALAISUUS KAIKKI

Jep.
Masentaa.
Tai ei ehkä MASENNA, mutta "laiskottaa", huom, laiskaksi voin ite sanoa itseäni, mut sä et voi sanoa mua laiskaksi. Mä en ole laiska, mulla on neurologinen häiriö joka tekee ongelmia mun etuotsalohkoon, tarkemmin sanottuna siis toiminnanohjaukseen, eli vaikka mun tekis mieli häärätä sitä ja tätä, voin vaan istua ja tuijottaa tyhjään tuntikausia. Se ei ole kivaa, ainakaan ihmisestä joka on tottunut hääräämään koko aika jotakin :(


Olo on vähän kun tolla kuvan autolla; se tietää olevansa kaunis auto, mutta koska se on pahasti päässyt ruostumaan, se ei pääse enää liikkeelle.

Vähentelin tossa siis Omegat puoleen. Eli lopetin ne masennuslääkkeet sillon 2 vuotta sitten. Sen jälkeen en todellakaan ole ollut ihan "luomuna" vaan olen syönyt B-vitamiinia, D-vitamiinia 100mikrogrammaa talviaikaan ja 50mikrogrammaa kesäaikaan ja edelleenkin siis, Omegaa enimmillään 3000milligrammaa ja nytkin vielä 2000mg jonka siis vähensin tuhanteen nyt ja uskon, että se on aiheuttanut tän koomaisen olon. 

Lupasin itselleni, että kaksi viikkoa koitan pärjätä tuhannella ja jos ei elimistö ja aivot totu siihen määrään niin nostan takaisin. Nyt on vajaa viikko mennyt ja olotila on ollut paska suoraansanottuna. Ilma ulkona mitä parhain puutarhan hoidolle, mutta ei nappaa, ei nappaa siivous, ei nappaa mikään muukaan, kotityöt kasaantuu, ei nappaa äitinä oleminen, jos jotakin olen tehnyt on se tapahtunut ihan pakottamalla

Vituttaa.

Ois niin kivaa olla "normaali", sellanen joka katsoo et kas, tuossa on sukkapari lattialla sotkemassa mun kaunista kotia, viempäs sen pyykkikoriin ja pesenkin pyykit siinä samalla. Käynkin viemässä ne heti kuivumaan kun kone on pessyt ja laitankin tässä samalla asiat tiskikoneeseen ja pyyhin pöydät. Jne.. 

Vaan ei. 


Mä aina kuvaan tätä olotilaa, että "aivoissa lyö tyhjää". Sellanen se olokin on, aivoissa on niin paljon asioita mitkä pitäs tehdä, mitä pitäs ajatella, että se muuttuu yhtenäiseks harmaaks massaklöntiks josta ei saa selvää, se on tiivis kun munasolu jonka sisään siittiö ei pääse, ei kykene muuhun kun tuijottamaan tyhjään, mikään pään sisällä ei liiku


Sun itsen ja normaalin ajatuksenkulun välissä on este, jota ei pysty läpäsemään, näät vaan harmaata sumua. Se väsyttää. 
Se masentaa. 
Se suututtaa. 
Mutta et pysty tekemään mitään millä se sumun sais pois.
Se tuntuu epäreilulta.
Se saa tuntemaan laiskaksi. 
Huonoksi.
Huonommaksi kuin muut.
Se masentaa.
Se suututtaa.
Se saa tuntemaan entistä huonommaksi.
Ja laiskemmaksi.
Se masentaa lisää.
Se suututtaa lisää.
Se saa itsensä tuntemaan vielä entistäkin huonommaksi.
Ja laiskemmaksi.
Ja se masentaa entistäkin enemmän.
Jne.
Get my idea?

Toiminnanohjaus

Toiminnanohjauksella tarkoitetaan keinoja, joilla haluttu tavoite pyritään saavuttamaan. Toiminnanohjaus voidaan jaotella esimerkiksi toiminnan suunnitteluun ja suoritustavan valitsemiseen, toiminnan aloittamiseen sekä joustavuuteen ja palautteen hyödyntämiseen toiminnan korjaamisessa ja arvioinnissa. Toiminnanohjaus on tarkkaavuuden kanssa päällekkäinen käsite. Toiminnanohjauksen ja etenkin inhibition eli toimintayllykkeiden ehkäisyn vaikeudet ovat tyypillisiä henkilöille, joilla on aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD tai ADD)

Aloitteisuus

Mitä tarkoittaa
Kyky käynnistää toiminta, tuottaa ideoita tai toimintasuunnitelmia.
Miten vaikeus ilmenee
Henkilö ei seuraa ohjeita tai kykene ohjaamaan itseään arjen toimissa.
Henkilö voi vaikuttaa epämotivoituneelta. Häntä täytyy toistuvasti kehottaa aloittamaan tai jatkamaan toimintaansa.

Joustavuus

Mitä tarkoittaa
Kyky muunnella toimintaansa ympäristöstä ja tilanteesta riippuen. 
Miten vaikeus ilmenee
Henkilön on vaikea sopeutua arjen rutiinien muutoksiin.
Henkilö juuttuu epätarkoituksenmukaiseen toimintaan. Hän ei hahmota olennaista. Vaikeaa juuttumista kutsutaan perseveroinniksi.
Henkilö ei kykene hyödyntämään palautetta ja toistaa samoja virheitä. 
Henkilöllä voi olla vaikeuksia muuttaa käyttäytymistään sosiaalisesta tilanteesta toiseen.
Henkilö ei pääse pettymyksen tai muun tunteen yli.

Suunnittelu

Mitä tarkoittaa
Tavoitteen ja suunnitelman muodostaminen. Edellyttää aloitteisuutta ja joustavuutta.
Miten vaikeus ilmenee
Henkilö toimii ennen kuin ajattelee.
Hänen on vaikea ennakoida ja hahmottaa, mitä pitää tehdä sekä arvioida tarvittavaa työmäärää.
Henkilön on vaikea valita oikeat toiminnat ja paloitella kokonaisuus osatehtäviin.
Henkilön on vaikea aloittaa toiminta tai niiden sarja sekä järjestää toiminnot oikein tai laittaa ne tärkeysjärjestykseen.
Henkilön on vaikea hahmottaa, miten tehtävä saatetaan päätökseen.

Inhibitio

Mitä tarkoittaa
Kyky vastustaa ja säädellä häiritseviä sisäisiä impulsseja tai ulkoisia yllyttäviä ärsykkeitä sekä kyky ehkäistä automaattiset eli yliopitut toimintatavat. 
Miten vaikeus ilmenee
Häiriöherkkyys, hätäisyys ja huolimattomuusvirheet.
Ajatukset, puhe ja huomio poukkoilevat. Henkilö puhuu muiden päälle tai ennen kuin ehtii ajatella.
Henkilön on vaikea odottaa vuoroaan ja hän ryhtyy toimeen ennen kuin ohjeet on annettu.
Myös tunteiden säätely voi olla vaikeaa: negatiivisten tunteiden sietäminen, ylireagointi ja äkkipikaisuus, mielialan vaihtelu.
Henkilö saattaa vaikuttaa ikäistään nuoremmalta, jos esimerkiksi tunne-elämän kehitys on jäljessä.Tää olotila suututtaa. Ihan suunnattomasti suututtaa. Koska mä haluisin mennä ja tehdä asioita, mutta menemisen ja tekemisen sijaan istun tässä jumissa :(


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti