keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Saako netissä olevaa kuvaa käyttää?

Jälleen kerran on hyvä hetki muistuttaa netin käyttäjiä siitä, että kuva on aina jonkun omaisuutta.


Vaikka tänä internetin kulta-aikana kuvaa ja tekstiä on helppo kopioida omaan käyttöön tai jakaa sosiaalisessa mediassa, niin tulee muistaa, että jokaisella teoksella on omistaja, jokaisella teoksella on tekijänoikeus joka suojaa teosta luvattomalta käytöltä, myös luvattomalta jakamiselta ja luvattomalta lainaamiselta.

Luvaton käyttö on tekijänoikeusrikkomus, varkaus, olkoon käyttötarkoitus pienimuotoista kuten vaikka omalla Facebook-seinällä jakaminen tai laajempaa käyttöä kuten esite-, mainos- tai markkinointikäyttö.

Tekijänoikeusrikkomuksesta voi seurata tuomio:
Riippuen rikoksen vakavuudesta joko tekijänoikeusrikkomus (sakkorangaistus ja vahingonkorvaus) tai tekijänoikeusrikos (sakkorangaistus ja vahingonkorvaus ja enintään kaksi vuotta vankeutta).

Oikeus valokuvaan tekijänoikeuslain tarkoittamassa mielessä kuuluu aina alun perin valokuvan ottajalle, joka voi sen luovuttaa toiselle esimerkiksi sopimuksella. Tämä pätee siitä riippumatta, onko valokuvan arvioitava ylittävän ns. teoskynnyksen vai saako se vain suppeamman ns. lähioikeussuojan (49a §). Teoskynnyksen ylittyminen vaikuttaa kuitenkin mm. oikeuden voimassaoloaikaan.

Valokuvaajalle syntyy tekijänoikeus automaattisesti heti kuvan ottohetkellä, mitään oikeuden rekisteröintiä ei tarvitse suorittaa.

Valokuvaa ei saa käyttää tai julkisesti esittää tai valmistaa siitä kappaleita ilman tekijänoikeuden haltijan tai hänen edustajansa lupaa.

Tekijänoikeus valokuvaan on voimassa 50 vuotta kuvan ottamisesta (= ei teoskynnyksen ylittävä valokuva) tai 70 vuotta kuvaajan kuolemasta (= teoskynnyksen ylittävä valokuva).


Tämän puisevammin en ala asiaa selittämään, lisää tekijäönoikeuksista löytyy hinnasto-sivuni alaosasta http://www.johannaamnelin.net/prices.html tai mistä tahansa netistä hakukoneilla :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti